Flora & Fauna
   

Andere insecten langs het Vlinderommetje

In Nederland komen zo’n 17.500 soorten insecten voor. Wanneer we daar de dag- en nachtvlinders en libellen vanaf halen, houden we toch nog zo’n 15.000 soorten over. Dat is enorm veel en het betekent dat voor wie goed kijkt, ook langs het Vlinderommetje op dat gebied heel veel is te ontdekken.


Gedaanteverwisseling

Alle insecten hebben als bijzonderheid dat ze in verschillende levensfasen een veranderend uiterlijk hebben. Ei, larve of rups, pop en imago (insect). Niet allemaal maken de insectensoorten al deze fasen door maar wel hebben ze allemaal een vorm van metamorfose: het wonder van de gedaanteverwisseling. Het grootste aandeel van die 15.000 wordt uitgemaakt door 3 groepen: vliegen en muggen (zo’n 4500 soorten), kevers (4000 soorten) en bijen, wespen en mieren (ook zo’n 4000 soorten). En dan nog ruim 500 soorten wantsen en een paar honderd soorten bladluizen.


Het is onmogelijk om daar ook maar enigszins verslag van te doen. Laten we het houden bij een aantal bijzonderheden die iedereen zelf ook kan ontdekken langs het Vlinderommetje.


Kijk eens…

Kijk eens naar Elzenhaantjes, die elzen in korte tijd behoorlijk kaal kunnen vreten. De mannetjes aan de rand en de vrouwtjes eten in het midden van het blad. De vrouwtjes zijn soms superdik van de vele eitjes die ze met zich meedragen en die tegen het elzenblad worden afgezet. Ook de larven vreten zich groot aan het elzenblad.


Kijk eens naar de Hazelaarbladroller, die het blad doorsnijdt en oprolt als een sigaar. Uit de eitjes komen larven die het blad opeten. Het blad valt uiteindelijk op de grond, waarna de larve verpoppen kan in de grond.


Kijk eens naar de Zwartkopvuurkever, die larven heeft die onder de schors van dood hout leven, maar waar een prachtige kever uit tevoorschijn komt na de verpopping.


Kijk eens naar de Vuurwantsen, die net als alle wantsensoorten een driehoek op de rug hebben. Ze zijn heel karakteristiek van kleur. Je kunt ze vinden vooral aan de voet van Lindebomen en bij Kaasjeskruidachtigen zoals Muskuskaasjeskruid en Stokrozen.

Het zijn slechts een paar voorbeelden, maar zelf ontdekken is het leukst. Wanneer je onbekende of bijzondere dingen vindt, laat het ons (liefst met foto) weten via info@natuurverenigingzuidwolde.nl.

Elzenhaantje (vrouw) opgezwollen omdat ze vol zit met eitjes
Eitjes zijn afgezet tegen het Elzenblad
Opgerold blad van de hazelaar waar een larve in zit van de Hazelaarbladrolkever
Hazelaarbladrolkever
Larve van de Zwartkopvuurkever
De Zwartkopvuurkever als imago
Vuurwantsen op Muskuskaasjeskruid